Sidor

fredag 26 november 2010

nationella brandvarnardagen!

På söndag är det första advent! Då ska man tända det första ljuset av fyra.
December är den månad på året där mest bränder med levande ljus inträffar.
De flesta som omkommer i sina bostäder gör det på natten. Har man en fungerande och väl placerad brandvarnare kan man upptäcka branden i tid . Och upptäcker man den i tid och har man en brandsläckare så kan man undvika svåra skador på bostaden.
För att minska konsekvenserna har räddningstjänsterna i Sverige enats om att 1:a advent ska vara en nationell brandvarnardag.


Så här skyddar du dig mot bränder:




  • Kontrollera att ni har brandvarnare hemma. Byt batteri en gång per år och kontrollera att den du har fungerar genom att trycka på testknappen. Är din brandvarnare äldre än 10 år bör du byta ut den mot en ny.

  • Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.

  • Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. Ta bort alla brandfarliga dekorationer. Var extra försiktig med värmeljusstakar.

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.

  • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

  • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget.

  • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta (undvik vatten).

  • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats.


Så kolla nu era brandvarnare! Kan vara livsviktigt om det inträffar en brand!


Faktan har jag tagit från brandskyddsföreningen!

1 kommentar:

Mamma Mima på Landet sa...

Så himla sant! ja e faktiskt ganska rädd för just ljus! Tänder sällan annat än värmeljus, eftersom dom slocknar av sej själva. Iår funderar jag på sånnadär bjässar till ljus som advents ljus. Med nummer på du vet.
Jag har köpt en halmstjärna till stallet, förut hade jag stjärnor som lös. Sen har jag åxå köpt brandfiltar till stallet. Här hemma har vi både släckare och varnare.
Kram på dej å tack för tipsen!